Madagascar Li-reizen Madagascar een MUST voor liefhebbers van natuurreizen...
Madagascar Li-reizen
Madagascar Li-reizen
Madagascar Li-reizen

Madagascar

Het vierde grootste eiland ter wereld en uniek door zijn endemische flora en fauna

Omschrijving

Madagascar, het vierde grootste eiland ter wereld, nog niet platgelopen door toeristen en uniek door zijn endemische flora en fauna. Dit eiland is gewoon een MUST als je houdt van natuurreizen waarbij het programma zo uitgewerkt is dat het contact met de plaatselijke bevolking nooit ver weg is.

Na verschillende reizen door Madagascar, zowel naar het Zuiden als naar het Noorden hebben we een nieuwe reis samengesteld die het beste uit het Zuiden en het Noorden combineert. Wellicht is dit pakket uniek op de Belgische markt en stellen we een 19-daagse reis voor die TOP is zowel naar inhoud als naar verhouding prijs/kwaliteit.

Waarom zou je Madagascar bij ons boeken?
  • We gaan in de juiste reisperiode, buiten het drukke hoogseizoen. Normaal is het dan droog, warm maar zonder extreme temperaturen.
  • Het is een uniek programma, opgesteld uit ervaring!
  • Omwille van de prijs! (inclusief transfers naar luchthaven vanuit Neerpelt).
  • We verblijven overal in de beste hotels die de regio biedt.
  • Maximum 14 deelnemers en de reis gaat door vanaf 10 deelnemers.
  • Nederlandstalige begeleiding en gids. In de parken zullen er lokale gidsen zijn die Engels spreken maar wij zorgen indien nodig voor vertaling.
  • Alle maaltijden en alle toegangen zijn inclusief.
  • Daar waar het mogelijk is ontdubbelen we de lokale gidsen voor diegenen die de wandelingen iets minder pittig willen.

Details

Datum: 22 Mei tot en met 9 Juni 2019.
Prijs: Euro 4.490,- op basis van een gedeelde tweepersoons kamer.
Toeslag eenpersoons kamer: Euro 590,-.
Inbegrepen: - bustransfer naar en van Zaventem uit Neerpelt
- De vluchten met Ethiopian Airlines
- De rondrit zoals beschreven in het programma
- Alle toegangen
- Nederlandstalige begeleiding en gidsen
- De BTW.
Niet inbegrepen: - Visum kosten 35 Euro, ter plaatse te betalen
- Drank aan tafel
- Verzekeringen. Wij doen u graag een gepast voorstel.
- Fooien

Voorwaarden

Ja, ik wil mee! Contacteer mij...

Programma

22 mei
Vlucht Brussel - Addis Abeba - Antananarivo

23 mei
Aankomst in Antananarivo om 13u40. Transfer naar het hotel Le Combava. Briefing van de reis. Diner in het hotel.

24 mei
Antananarivo - Andasibe

Deze morgen vertrekken we vroeg (7u00) en rijden we naar Andasibe, het hoogtepunt van de oostkant van Madagascar. In deze streek maakt men de beste kans verschillende lemuursoorten te zien. Onderweg merken we meteen dat we in het Aziatische deel van Madagascar zijn met de mooie rijstvelden en rijstterrassen.

Aankomst in Andasibe voor de lunch.

Check-in in Mantadia Lodge.

In de namiddag bezoeken we het lemureneiland. Per kano varen we naar een kunstmatig aangelegd eilandje waar we drie lemuursoorten kunnen observeren. De gekraagde lemuren, de bamboelemuren en de bruine lemuren zullen in ruil voor een stukje banaan op jullie schouders poseren voor de foto’s.

In de vooravond vertrekken we op zoek naar de nachtelijke dieren. Onze lokale gids helpt ons de kameleons, nachtlemuurtjes en kikkers te vinden in het tropisch regenwoud van Andasibe.


Madagascar

25-mei
Speciaal reservaat van Analamazaotra

Voor deze wandeling vertrekken we om 7u00 ’s morgens. Het “Réserve Spéciale d’Analamazaotra” staat ook gekend als het nationaal park van Périnet, de oude Franse naam van het dorp, maar ook als het nationaal park van Andasibe. Dit regenwoud is de beste plaats van het rode eiland om de indrukwekkende biodiversiteit van Madagascar te observeren. Naast een aantal lemuursoorten, waaronder de Indri Indri, is er ook de kans om enkele interessante vogelsoorten, kameleons, gekko’s en slangen te zien. Ook op gebied van de vegetatie is dit nationaal park eveneens de moeite waard. Er groeien duizenden plantensoorten, waarvan er een groot deel endemisch zijn en nog gebruikt worden voor medicinale toepassingen door de lokale Betsimisarakabevolking. We maken een wandeling van een drietal uurtjes door het regenwoud, samen met een lokale natuurgids. Hij helpt ons de dieren te vinden en geeft ons de uitleg over de fauna en flora van dit park.

In de namiddag bezoeken we het Betsimisarakadorpje Andasibe dat vooral van toerisme en landbouw leeft. De Betsimisaraka vormen één van de belangrijkste bevolkingsgroepen en leven langs de oostkant van het eiland.


2019Madagascar     2019Madagascar     2019Madagascar

26 mei
Andasibe - Antsirabe

Vandaag staat een lange dagrit op het programma. We vertrekken vroeg (7u00) zodat we onderweg kunnen genieten van de mooie landschappen en enkele fotostops kunnen voorzien. Tijdens dit traject kan men de mooie Merina dorpjes en familiegraven zien. Deze zijn vaak gebouwd op de heuvels tussen de prachtige rijstvelden.

We lunchen in een lokaal restaurant onderweg.

Na de lunch bezoeken we een atelier waar men de lokale aluminium kookpotten maakt. Ondanks de artisanale manier van werken, zorgt deze activiteit voor een goed inkomen.

Aankomst in Antsirabe in de late namiddag.

Avondmaal in een restaurant in de stad.


2019Madagascar

27 mei
De streek van Antsirabe

Vandaag verkennen we het platteland rond Antsirabe. We bezoeken een authentiek Merinadorpje en wandelen naar het Tritriva kratermeer.

De streek rond Antsirabe is een rijke landbouwstreek van Madagascar. Een deel van de boeren verbouwt hier gerst voor de STAR brouwerij die het lokale THB bier brouwt. Groenten, fruit en zelfs tabak worden vanuit Antsirabe naar de hoofdstad vervoerd om verder te verkopen aan andere gebieden van het eiland die een tekort hebben aan deze gewassen. Naast landbouw is Antsirabe een belangrijke industriestad. De grootste brouwerij van het land, maar ook textiel- en tabakindustrie zorgen voor werkgelegenheid in de stad.

Na het bezoek op het platteland voorzien we nog een city tour waar we enkele lokale ambachtslui aan het werk zien.


Madagascar

28 mei
Antsirabe - Ranomafana

Vandaag staat een lange dagrit op het programma. De landschappen zijn om ter mooist, maar de wegen liggen er niet zo goed bij; vandaar dat we vroeg vertrekken (7u00).

Tijdens deze rit verlaat men het territorium van de Merinabevolking om het land van de Betsileobevolking te ontdekken. De Betsileo zijn gekend voor hun prachtige rijstterrassen in de heuvels tussen het Ankaratra- en het Andringitramassief.

Vóór de lunch brengen we een bezoek aan de lokale markt van Ambositra. Alhoewel we als Europeanen opvallen tussen de lokale bevolking, krijgen we van hen die indruk niet en kunnen we hier nog rondlopen alsof we gewoon onze boodschappen komen doen. Mooie kleuren, soms bijzondere geuren, maar steeds glimlachende mensen zorgen hier voor unieke foto’s.

Na de lunch in Ambositra rijden we door naar het regenwoud van Ranomafana.

Duizenden bochten door prachtige heuvellandschappen en rijstterrassen brengen ons naar onze volgende stop. Onderweg maken we enkele fotostops en genieten we van het contact met de lokale Betsileobevolking.


2019Madagascar     2019Madagascar

29 mei
Ranomafana Nationaal Park

Vandaag gaan we het regenwoud in, op zoek naar de hoogbedreigde (highly endangered) bamboelemuren. Dankzij de aanwezigheid van de gouden bamboelemuur werd het woud rond het Tanaladorpje Ranomafana in 1991 beschermd. Deze lemuur is dan ook de mascotte van het park. Samen met onze natuurgids proberen we hem te vinden.

Naast deze lemuursoort zijn ook andere soorten aanwezig in het park. Met wat geluk treffen we de dansende lemuren, de Edward Milne Sifaka of de bruine lemuurtjes aan. Een wandeling in het regenwoud van Ranomafana is vrij pittig. We stappen gedurende een 3-tal uur op een “mora mora” ritme (rustig aan) langs padjes en door het woud naargelang de locatie van de lemuren.

Na de lunch in een lokaal restaurant wandelen we door het fotogenieke Tanaladorpje Ranomafana naar de Namoronarivier.


2019Madagascar     2019Madagascar     2019Madagascar

30 mei
Fianarantsoa - Isalo

We verlaten Azië om Afrika binnen te rijden en hebben hiervoor een lange, maar mooie rit te doen. Daarom vertrekken we vroeg (7u00) zodat er ook tijd is voor enkele fotostops.

Net vóór de middag bezoeken we het privéreservaat in het dorp Anja waar we de ringstaartlemuren kunnen zien. Dit ecologisch project is een economisch succes waardoor de lokale Barabevolking het belang ingezien heeft de dieren en hun habitat te beschermen. We maken een wandeling van een uurtje om de ringstaartlemuren te observeren en te fotograferen.

Na de lunch vertrekken we via Ihosy, de hoofdstad van de Barabevolking naar Ranohira, gelegen aan het Isalomassief.

Aankomst in de late namiddag in het hotel Le Relais de la Reine.


2019Madagascarë

31 mei
Isalo Nationaal Park

Vandaag staat een ander hoogtepunt van Madagasca op het programma, het nationaal park van Isalo. Dit nationaal park is het meest bezochte park van het eiland. We maken een dagwandeling door dit uniek westernlandschap. De wandeling van een 6-tal km, waarvan de helft over een vlakte gaat en de andere helft enkele hellingen heeft, neemt een 4-tal uur tijd in beslag. Hier geniet men vooral van de uitgestrekte landschappen met de bizarre geërodeerde zandsteenformaties van het massief. Het park telt 86 vogelsoorten waarvan enkele endemische soorten die we met een beetje geluk kunnen spotten. Een heerlijke warme lunch wordt voor ons klaargemaakt in het park.

In de vooravond vertrekken we naar een geërodeerde rotsformatie gekend als La Fenêtre. Als de weersomstandigheden het toelaten, kunnen we hier een mooie zonsondergang bijwonen. De warme kleuren van de zandsteenrotsen veranderen naargelang de zon stilletjes aan ondergaat.


2019Madagascar     2019Madagascar

1 juni
Isalo - Ifaty

We vertrekken vroeg (7u00) want er staat een mooie, maar drukke dag op de agenda. We rijden tot het vissersdorpje Ifaty, gelegen aan de zuidwestkust van Madagascar en bezoeken er het fameuze Baobabwoud.

De landschappen worden steeds droger en de vegetatie verandert naarmate we de kust naderen. Deze streek is nog armer dan de andere delen van Madagascar en dat kunnen we merken aan de hutjes en de zware levensomstandigheden.

De lunch wordt voorzien in een restaurant aan het strand van Ifaty, vooraleer we vertrekken naar het Baobabwoud.

De botanische tuin Reniala is een privéreservaat dat honderden baobabs en tientallen verschillende medicinale planten telt. Naast de endemische flora staat het park ook gekend bij de vogelliefhebbers als een hoogtepunt voor het spotten van enkele zeldzame vogelsoorten zoals de coua’s en de rollers.

Diner en overnachting in Le Paradisier.


2019Madagascar

2 juni
Tuléar - Antananarivo

We nemen een laat ontbijt en rijden nadien naar de luchthaven voor de vlucht naar Antananarivo (12.55-14.35).

We verblijven terug in hotel Le Combava.


3 juni
Antananarivo – Nosy Be

In de voormiddag bezoeken we de stichting AKAMASOA, opgericht door Père Pedro. Hij is een Argentijnse priester die in 1975 aankwam in Madagascar om er te werken aan de arme oostkust van het eiland. Gedurende 14 jaar werkte hij samen met lokale boeren in het veld.

In mei 1989 bezocht hij de stortplaats van de hoofdstad en ontmoette er vrouwen en kinderen die tussen de varkens en honden leefden en het afval van de stad sorteerden om te overleven. zin verwijderd. Père Pedro trachtte deze mensen te overtuigen deze afschuwelijke plaats te verlaten en een betere toekomst op te bouwen met hem.

Mensen die Akamasoa binnentreden mogen rekenen op een professionele opleiding waardoor ze snel aan de slag kunnen en een salaris kunnen verdienen. Ze krijgen steun om hun eigen huis te bouwen en moeten hun kennis verder zetten.

In de dorpen van Akamasoa is er schoolplicht en alles wordt voorzien door het project zelf. Een deel van de gronden is een enorme steengroeve (graniet) waar de mensen tegen betaling kunnen werken.

Op dit ogenblik zorgt Akamasoa voor een vast salaris voor 3.145 mensen in steengroeves, steenbakkerijen, wegenwerken, constructie, schrijnwerkerij, metaalwerken, kuiswerken, bereiding van maaltijden en kantine voor de scholen, vlechtwerk van manden, het maken van souveniers, verpleging, leerkrachten….

Wij bezoeken het centrum waar alles geregeld wordt, de school zowel voor kleuters als voor jongeren en we krijgen een duidelijk zicht op het werken in de steengroeve.

Na een lunch in de stad beginnen we aan onze city tour.

Avondmaal en overnachting in Le Combava.


2019Madagascar     2019Madagascar     2019Madagascar

4 juni
Nosy Iranja

Na het ontbijt, en afhankelijk van de vlucht naar Nosy Be bezoeken we nog iets in de hoofdstad, of verkennen uitvoerig ons hotel Vanilla.


2019Madagascar     2019Madagascar

5 juni
Nosy Iranja

We vertrekken per motorboot naar het paradijselijke eilandje Nosy Iranja. Nosy Iranja zijn 2 eilanden die in verbinding staan door een zandbank waar men afhankelijk van de getijden over kan wandelen. Mogelijk krijgen we onderweg het gezelschap van enkele dolfijnen. Het strand van Nosy Iranja is een broedplaats voor de Groene Zeeschildpadden. We wandelen via een vissersdorp naar het hoogste punt van Iranja Be (groot Iranja) waar we kunnen genieten van een subliem uitzicht op de zandbank en op Iranja Kely (klein Iranja).

Op het strand wordt een heerlijke lunch met verse vis en zeevruchten klaargemaakt voor ons.

In de namiddag is er nog ruim de tijd om te zwemmen en/of te genieten in dit stukje paradijs.

Avondmaal in het hotel


2019Madagascar     2019Madagascar

6 juni
Nosy Be – Lokobe

We vertrekken per bus naar het vissersdorpje Ambatozavavy waar we de vissersprauwen nemen om naar het dorpje Ampasipohy te varen. In het afgelegen reservaat van Lokobe maken we kans de mooie macaco lemuurtjes en schattige nachtlemuurtjes te zien. In het reservaat van Lokobe leven ook enkele gigantische Madagascar boa’s! Picknicklunch in het dorpje Ampasipohy.

Avondmaal in het hotel


2019Madagascar     2019Madagascar     2019Madagascar

7 juni
Nosy Tanikely en Nosy Sakatia

Het eilandje Nosy Tanikely is een beschermd Marinereservaat. Het is omringd door prachtig koraal waardoor het een natuurlijk aquarium geworden is. We kunnen er snorkelen om de kleurrijke vissoorten te ontdekken en met een beetje geluk zien we enkele zeeschildpadden. Een wandeling naar de vuurtoren biedt mooie uitzichten. Onderweg maken we een goede kans lemuurtjes te zien.

Net vóór de lunch vertrekken we per motorboot naar Nosy Sakatia waar we zullen lunchen op een mooi privéstrandje.


2019Madagascar     2019Madagascar

8 juni
Nosy Be – Addis Abeba - Brussel

Net na de vroege lunch vertrekken we naar de luchthaven voor de vlucht naar Addis Abeba.

’s Avonds nemen we de aansluitende vlucht naar Brussel.


9 juni
Addis Abeba - Brussel

Aankomst in Brussel en transfer naar Pelt.